Wednesday 10 February 2016

Laksam

Assalamualaikum,
1st entri, moh kita try buat laksam.
Kuah laksam ni pun boleh jadi kuah laksa lemak, laksa yang sinonim dengan orang kelantan :)
Resepi ni anggaran untuk 4 orang makan :)

Laksam

2 cawan tepung beras,
2 cawan air panas
2 cawan air biasa
(atau 4 cawan air suam)

Cara-cara :
1. Bancuhkan tepung beras bersama air panas dan air biasa.
2. Guna penutup periuk yang bulat ikut size periuk kukusan ye
    Kalau takde boleh guna dulang kek. yang penting boleh masuk periuk kukusan
3. Lumurkan minyak sikit di dulang/tudung periuk supaya cantik dan senang digulung
4. Sendukkan 2 1/2 senduk adunan atau mengikut ketebalan yang diingini. Jangan tebal sangat ye :)
5. Kukus sehingga adunan masak / menggelembung.
6. Keluarkan dan gulung terus dari tudung periuk/acuan tadi dan alihkan.
7. Ulangi proses sehingga habis adunan tepung tadi

Ini lah rupanya bila dah digulung :D


Kuah

2-3 ekor ikan kembung, (kalau besar 2 ekor, kalau kecik 3 ekor)
6-7 ulas bawang merah
2-3 keping asam keping
1/2 kg santan
seinci halia
seulas bawang putih
sesudu besar lada hitam
gula/gula melaka
garam

Cara-cara:
1. Rebuskan ikan. (Saya rebus dengan air sedikit banyak sebab nak guna air untuk kuah)
2. Tapiskan air rebusan ikan, guna untuk kisar bawang merah, halia, bawang putih dan lada hitam.
3. Masakkan balik dengan api yang perlahan.
4. Sambil-sambil tu perisi isi ikan, kisar dengan air yang melebihi paras isi ikan.
    (Elak isi ikan bergumpal)
5. Masukkan isi ikan yang dikisar ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
6. Masukkan 1/2 dari santan, masukkan garam, gula dan 2 keping asam keping.
7. Kacau hingga mendidih.
7. Rasa dan adjust kepekatan santan, gula, garam dan masam.
8. Jika kurang tambahkan mengikut citarasa.


Sambal

Cili Padi
Asam Limau Nipis/Kasturi
Gula
Garam

Cara-cara:

1. Kisar kering cili padi.
2. Perahkan asam limau sedikit
3. Tambah garam dan gula secukup rasa.

Ulaman

Kacang Panjang
Timun
Bunga Kantan
Daun Ulam Raja

* Makin banyak ulaman makin sedap. :)


Jika anda suka makanan yang extra special,
Bolehlah di tambah dengan serunding daging dan telur puyuh.
Memang tak nampak orang lain bila makan.
Hehehe so selamat mencuba
Insya Allah.


Ni masa kawan-kawan order untuk makan di ofis :D 

No comments:

Post a Comment