Wednesday 10 February 2016

Gulai Udang Kelantan

Assalamualaikum sume.
Disebabkan permintaan Tina Kadir kesayangan
Kat sini saya share resepi Gulai Udang versi Mek D diubahsuai resepi Ibunda.


Gulai Udang

1/2 kg udang laut sederhana besar
*5-7 ulas bawang merah dimayang
*2-3 sudu besar cili giling ( tak suka pedas boleh kurangkan)
*2 sudu serbuk kari makanan laut adabi / kari ikan
*seinci kunyit / 2 sudu besar kunyit serbuk
*seulas bawang putih
*seinci lengkuas
1/2 kg santan
garam, gula melaka
1-2  keping Asam keping/ asam jawa

** kisar kesemua bahan bertanda * dengan air separuh ketinggian bahan (udang jangan kisar eeh :P) hehehe

Cara Pemyediaan:

1. Tumis bahan kisar dengan minyak masak sampai kering. ( Minyak jangan banyak sangat ye)
2. Tambahkan sedikit air dan tumis kembali sehingga kering. ( Ulangi sekali lagi langkah 2)
    ( Mummy pesan supaya rempah ditumis sempurna)
3. Masukkan 1/2 dari santan dan segelas/secawan air, gula, garam dan sekeping asam keping. Biarkan menggelegak.
    ( Sentiasa Kacau ye supaya santan tak berketul-ketul)
4. Masukkan Udang, gunakan api sederhana, kacau dan masak sehingga menggelegak)
5. Rasa dan adjust kepekatan, masin, manis dan masam. Jika tak cukup boleh tambah mengikut
    citarasa.


Tu je gambar yang dapat dicari hahah. Next time buat saya update insya Allah. 

Siap.. heheh boleh dimakan bersama nasi tumpang, nasi dagang,  hatta nasi putih hehehe
Jika anda menggunakan udang bela, rasa gulai akan berbeza dari udang laut. Manis udang akan meresap ke kuah dan menjadikannya mummyliciousss heheh. Selamat Mencuba :)

No comments:

Post a Comment